Чіа, насіння для пророщування та десертів (250 г) Код/Артикул 199
Доставка
Оплата
Характеристики
Опис
Насіння чіа (шавлії іспанської).
Харчова (поживна) цінність у 100 г: енергія - 2143.64 кДж, калорійність - 512 ккал, білки – 16,5 г, рослинні жири –30,70 г, вуглеводи – 42,1 г.
Термін зберігання – 24 місяціі. Зберігати при до 28°С.
Країна походження насіння: Аргентина
Мають велику кількість поживних речовин, необхідних людському організму.
Корисні властивості насіння Чіа
У 100 г насіння міститься близько 16 г легкозасвоюваних протеїнів з повноцінним амінокислотним складом - це робить їх чудовою альтернативою тваринним білкам. Зміст аргініну, наприклад, в Чіа вище, ніж в яловичині. Саме ця амінокислота є однією з найважливіших - вона відповідає за злагоджену роботу імунної системи, сприяє зміцненню м'язів і здоров'я шкіри, підтримує тонус судин, бере участь в спалюванні підшкірного жиру, покращує еректильну функцію у чоловіків.
Високий вміст жирів (близько 30%) становлять поліненасичені жирні кислоти Омега-3. Насіння знижують рівень холестерину в крові, підвищують еластичність судинних стінок, покращують роботу серця, нормалізують метаболічні процеси. Також вони регулюють синтез естрогенів і прогестерону, завдяки чому нормалізується менструальний цикл, поліпшується фертильність і пом'якшуються неприємні симптоми при овуляції та менструації.
Насіння Чіа складаються з харчових волокон, які покращують травлення і мікрофлору кишківника. Відсутність простих вуглеводів дозволяє вживати Чіа людям з цукровим діабетом і надлишковою вагою, а також спортсменам, які дотримуються дієт.
У 100 г насіння Чіа міститься більше кальцію, ніж у двох склянках незбираного молока, більше заліза, ніж в 400 г шпинату, більше антиоксидантів, ніж в 900 г апельсинів, більше магнію, ніж у 200 г горіхів, більше калію, ніж у двох великих бананах, більше кислот Омега-3, ніж в 900 г лосося. При цьому насіння довго зберігаються і не втрачають своїх корисних властивостей після термічної обробки, а варіантів приготування Чіа можна знайти безліч.
Найпростіший спосіб вживання Чіа - додавати насіння в фруктові та овочеві смузі.
Можна залишити стакан з таким «коктейлем» на ніч в холодильнику, насіння розбухнуть, і вміст склянки придбає консистенцію ніжного пудингу. Додавши в нього трохи меду, подрібнених горішків, ягід або шматочків фруктів, пластівців або кріспі, ви отримаєте поживний збалансований сніданок.
Додавати Чіа можна в кашу, салати, супи та випічку. Насіння - як цілісні, так і подрібнені - підходять для панірування. Також для енергетичних батончиків, гранола, мюслі або модних ведичних цукерок Чіа - ідеальний інгредієнт.
Якщо ви хочете купити Чіа, щоб поліпшити стан здоров'я, в день рекомендується вживати 20-50 г насіння. Людям, схильним до розладів травлення, не варто їсти більше ніж 30 г Чіа в добу - велика кількість клітковини стимулює перистальтику і може викликати небажані наслідки. Тим, хто має знижену кислотність шлунка, краще заздалегідь замочувати або подрібнювати насіння, щоб поживні речовини краще засвоїли.
Показання до застосування
Купити насіння Чіа рекомендують як для збагачення раціону, так і з конкретною оздоровчою метою, наприклад:
- як джерело кальцію і протеїнів для людей з непереносністю молока та молочних продуктів,
- для профілактики захворювань серцево-судинної системи,
- при комплексному лікуванні порушень менструального циклу у жінок,
- під час вагітності як додаткове джерело Омега-3,
- для спортсменів, як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка,
- при ожирінні та надлишковій вазі,
- при хронічних запорах і дисбактеріозі кишківника.
Протипоказання
- індивідуальна непереносність,
- синдром роздратованого кишківника,
- виразкова хвороба в гострій стадії,
- діарея,
- гастрит, коліт.
Якщо ви схильні до алергії, метеоризму та інших неприємних реакцій на незнайомі продукти, вводите Чіа в раціон поступово, починаючи з 5 г насіння в день. Втім, зазвичай іспанська шавлія прекрасно засвоюється (при відсутності прямих протипоказань).
Термін зберігання: 2 роки. Зберігати в сухому місці.
Виробництво: Аргентина